[livet och lsd]


Skaparen av LSD, Albert Hofmann, dog igår 102 år gammal. 102 år!!! Är det bara jag som ser den tydliga korrelationen mellan droganvändande och ett långt, hälsosamt och kvalitativt liv? 1938 uppfann han LSD och använde det i flera årtionden.

- LSD kan öppna dina ögon, men det är annat också: Meditation, dans, musik och fest, sa han en gång.

Tänk på det ikväll när det är Valborgsmässoafton i öst, eller Natten till första maj som de kallar det här i väst.





[hallicken alfons]


Det finns små men ack så härliga kulturella skillnader mellan Norge och Sverige. Idag har jag lärt mig följande. Afons Åberg heter i Norge Albert Åberg. En Alfons är nämligen en PIMP på norska.

Det ska bli mitt nya svärord.

"Hörre du din jäkla Alfons, vad tror du att du håller på med?!!?!"


Det finns många hip-hop texter också som skulle få en lite mer barntillåten ton. Exempelvis 50-Cents låt "A L F O N S"

I don't know what you heard about me
But a bitch can't get a dollar out of me
No Cadillac, no perms, you can't see
That I'm a motherfucking A-L-F-O-N-S

image143





[ironi i praktiken]


Helgens höjdpunkt var nog när jag och en kompis dissar ett uteställe med motiveringen att vi tyckte det bara var killar i kön och väljer därför att gå vidare till ett annat istället. Köar, betalar oss in för 150 kr, tar hissen upp 11 våningar och kommer in på klubben och inser att det är gay-klubb.

Det, mina damer och herrar, det är ironi.




[kvällens soundtrack]



The Touch - Le Night Dominator





[det nya kalla kriget]


Idag går det att läsa att den svenska regeringen har beslutat att köpa in det nya super JAS-planet..... OM Norge gör det. Det som jag av rubriken först uppfattade som att Norge skulle köpa svenska JAS-plan (vilket kan va bra för den svenska ekonomin) visade sig i själva verket vara en ren och skär kapprustning, i sann kalla kriget anda. Sverige köper i kapp med Norge och rustar upp, men inför vaddå? Ska Sverige börja kriga igen? Norge kan ju isåfall ses som ett bra alternativ, men vore det inte battre för Sverige att förlora ett eventuellt krig mot Norge? Köra den gamla beprövade pudeltaktiken. Man går in och bjäfser som fan, sen kastar man sig på rygg och ger upp. Simsalabim har Sverige blivit norskt och statskassan ökat väsentligt.

Hoppas inte kapprustningen och det Svensk-Norska kalla kriget kommer dra ut så mycket på tiden, utan att det hinner ske redan innan 17:e maj. Då ska ni torra svenskar som bor kvar i öst och inte vågar vifta med flaggan på Sveriges nationaldag får se vad det verkligen handlar om.

Heja Norge.


image142
Perfekt illustration av pudeltaktiken, här med en lite creepy sexy touch.


[flygande prästoliver]


Jag vill bara uppdatera er med infon att de nu slutat leta efter den ballongburne och uppenbart sinnesförvirrade flygande prästen. Vi kan väl tillsammans ta en tyst minut för denna eldsjäl klockan 17:00 (GMT +2) i eftermiddag?


Sen dagens lilla tips, om man slickar sig i naveln efter ett träningspass så smakar det precis som oliv.

image141



[barriärer tyvärr]


Igår gjorde jag det för första gången. Jag tog mig förbi en liten barriär. Jag vågade göra nått som jag tänkt göra länge. Och det här ska bli min grej nu i vår och sommar. Oavsett resultatet igår så ger jag mig själv 10 poäng för effort och kommer absolut göra det fler gånger. Säg att jag gör det 10 gånger och jag förhoppningsvis åtminstone har 20% i avslut så kommer jag alltså lyckas minst 2 av gångerna. Det som det här handlar om är följande.

Jag var nere på Aker Brygge igår och glassade på uteserveringen och njöt av en god italiensk middag på restaurang Olivia. Där jobbade en otroligt vacker tjej som serverade oss. Jag tyckte vi fick bra kontakt och små flörtade, men man ju inte alltid så noga veta i och med att hon trots allt arbetar för dricks. Hursomhaver så tog jag chansen och gick bort och betalade för mig innan de andra skulle gå för att få hamna ensam med henne.

-Jag brukar verkligen inte göra så här, men jag skulle tycka det vore jättekul att träffa dig på en kaffe eller en drink, säger jag.
-Ja, jag tänkte också på att det är sällan man får så här bra kontakt med någon och det vore jättekul, men jag har tyvärr kille, säger hon.

Sen var det inte så mycket mer med det. Tyvärr. Och varför, på tal om tyvärr, säger hon att hon tyvärr har kille? Det är ju inte ett måste. Ett nytt skede i mitt liv är iallafall påbörjat. Jag skakade lite av nervositet och glädje (trots förlusten) när jag gick därifrån.



[kittel och klös dilemmat]


Vart går egentligen gränsen mellan att kittlas och klösas? Ligger bollen hos den som klöser, eller har den som kittlar ett ansvar att sluta?

Kan man verkligen prata öppet om sånt här?

Är det inte dags för att vi svenskar vågar ta tag i vår brokiga kittel och klös historia?


Jag blir så BESVIKEN!



[ballong prästen]


Det är många som mailat in till mig och utryckt sina åsikter om att det är för många präster här i världen.

Men nu har vi en präst mindre. Trots att just den här prästen var utrustad med hjälm, värmekänslig dräkt, fallskärm, GPS och satellit-telefon så räckte inte hans tro till för att rädda honom.




[ovetande alkoholist]

 

Jag har en ganska konstig relation till Aftonbladet och jag vet att jag ganska många gånger har gjort referenser till aftonbladet.se's artiklar (tex här, här och här). Oftast för att de håller en så pinsam journalistisk nivå att det gör ont i mig och jag dör lite inombords varje gång jag läser skiten. Men ändå så återkommer jag till aftonbladet.se gång på gång.


Det som dagen till ära fångade mitt intresse var meningen här under som stod i höger marginalen under rubriken Kropp & Hälsa

 

Har du varit alkoholist utan att veta om det? Mejla och berätta!

 


Det finns flera saker med detta som är kul. Dels det uppenbara, hur i helvete ska jag kunna maila in och berätta att jag varit alkoholist och dela med mig om mina upplevelser kring det, om jag varit alkoholist utan att vetat om det?? Eller ska jag maila in och spontan ljuga ihop en berättelse om hur det var när jag var alkoholist utan att veta om det?

 

"Kära aftonbladet.se, jag mailar nu in och berättar om hur det var när jag var alkoholist utan att veta om det. Det var flera år sen och under en period av mitt liv där jag egentligen inte drack speciellt mycket, vilket var andledningen till att jag aldrig visste om att jag faktiskt var alkoholist. Det hela började med att jag slutade dricka alkohol. När jag sedan fick reda på, eller snarare gav mig själv diagnosen nykterist förstod jag att jag antagligen eller egentligen i själva verket var en tillnyktrad alkoholist."

 

Sen tänkte jag att, ok även om detta är uppenbar idioti kanske det finns nått värde i det här? Jag festar ju en hel del själv och jag har väl faktiskt tagit mig ett glas rödvin eller en öl (eller två) på något café eller uteservering imellan helgfyllorna också. Kan det vara så att jag är alkoholist utan att veta om det? Jag ligger ju sällan avdäckad på parkbänkar, sjunger på spårvagnen eller står utanför vinmonopolet och skramlar ihop småväxel eller tjatar på folk att köpa ut åt mig.

 

Men jag kanske kan va en alkoholist ändå? Men jag vet ju inte om det. Jag kanske ska maila in och berätta om det här. Eller ska jag vänta tills jag inser att jag faktiskt var alkoholist och sen maila in? Hjälp vad förvirrande. Undrar om det finns någon jag kan maila till och berätta om hur förvirrande det är och som då kanske kan hjälpa mig svara på om jag faktiskt ska maila in och berätta om min ovetande alkoholism eller inte?

 


[allt är som en katt]


En av helgens intressantaste tankar och kommentarer kom ifrån min lillebror. Vi satt i bilen på väg till stan ifrån stugan och diskuterar tekninska prylar som går sönder och sen självläker. Då säger han

-Allt skulle va som en katt.
-Hur menar du nu, undrar jag.
-Bryter en katt till exempel benet så går den iväg och lägger sig nånstans i en vecka och läker.

Sen följde en lång diskussion om hur det vore om mobilen, laptopen, bilen, tv:n och sen de allra flesta grejer i vår närmiljö var som en katt.



Den här bloggen är som en katt.

image140




[preussiska hallonshots]


I helgen kanske någon av er ska testa tjusningen med att ha en egen klättervägg i vardagsrummet eller njutningen av att sitta under köksfläkten och dricka svart kaffe och röka cigg och lyssna på Led Zeppelin? Jag ska hem till Norrköping och under en strikt preussiskt schemalagd helg hinna träffa både familj och vänner och spendera tid i huset vid havet och på nattklubbars dansgolv. För efter 22 hallonshots kan ju vem som helst dansa breakdance.





[hänga gubbe]


Idag gick det att läsa om att Putin ska gifta sig med en 24-åring och att det finns en stor oro för att handla på internet. Hela 6 av 10 känner oro för att betala med kontokort på nätet. Undrar om det finns någon koppling? Kan det vara så att Putin har beställt denna unga tjejen som en mail-order-bride och betalat via nätet och kännedomen om att Putin härjar runt och gör internetköp leder till att 6 av 10 känner en oro för att använda sina egna kort på nätet? Någon slags post-kalla kriget kommunistskräcks baserad nätkonsumtions oro?

Ett bra hänga gubben ord om inte annat.


image139


[socialt experiment]


Jag tror att Jocke och jag bjöd på Oslos mest multikulturella fest i lördags. Vi firade att Marra fyllt 25 och slog ihop en fest som närmast kan ses som ett socialt experiment. Ett oerhört lyckat sånt! Vi hade svenska lagerarbetare, bartenders, lastbilschauförer, konsulter, studenter, finanshajar, pakistanier, norge bratts och rastamänn med dreadlocks. En oerhört skön blandning av människor och stämningen var verkligen på topp! När vi äntligen lyckats övertala alla att dra vidare så gick en stor del av oss till the Villa för några vilda timmar på dansgolvet. Därefter var det tillbaka hem till vår lägenhet för efterfest. Att dricka rom och cola klockan 5 på morgonen är kul men inte smart.

Det finns ju alltid en baksida av medaljen också. Jag hade redan lite feberkänningar under festen men tänkte att det bara är att bita ihop och köra på. När jag vaknade i söndags kändes det som om de tunga orytmiska slagen mitt hjärta slog var mitt livs sista. Jag mådde helt fruktansvärt hela dagen igår med skyhög feber. Febern sitter i idag också men börjar bli kontrollerbar. Hoppas på att kunna ta mig till jobbet imorrn. Blir otroligt rastlös av att ligga på soffan hela dagen. Och nu har jag gjort det två dagar på raken.

Denna rastlösheten finns i mig även när jag inte ligger hemma sjuk med feber. Jag har de senaste veckorna fått kombinerad existentiell kris och små deprission på måndagarna. Även om jag är lycklig med livet och allt går som jag vill så känner jag att det måste finnas nått mer här i livet. Eller så är det för att det går som jag vill som gör att jag känner så här... Hursomhelst vill jag ha ut något mer. Vad vet jag inte. Men är det så här det ska vara nu? Bra vänner, bra jobb, bra lön och roliga påhitt både på vardagar och helger. Men sen då? Jag går inte i pension förrän om 40 år.

Det är ju uppenbart att det är måndag idag, lider av måndagsdeppen som jag nämnde här ovan. Oavsett så måste jag ta reda på vad mer det finns att göra här i livet. Detta rutinbaserade hamsterhjul kan väl inte vara allt som finns där ute?



[roundhouse kick'a aftonbladet]


En av mina favoritsidor här på nätet är
Chuck Norris Facts.com. Chuck har väl alltid varit lite av ett skämt, men på senare år så har som exempel den tidigare nämnda hemsidan och Facebook applikationer skapats och Conan O'Brien hade länge en del i sitt program där han drog i en Chuck Norris spak vilket startade pinsama klipp ur Chuck's gamla filmscener. Anledningen till att jag drar upp detta nu är för den här tragikomiska artikeln i Aftonbladet. Två grabbar i New Jersey har skrivit ihop en dödslista på vilken namn på elever och lärare på sin skola står med. Och Chuck Norris. Riktigt varför de känner sånt hat mot stackars Chuck förstår jag inte och heller inte kopplingen mellan sina antagligen avskyvärda klasskamrater och lärare och roundhouse kickern Chuck.

-Det här är bara ett av många varningssignaler som vi i vårt samhälle har ignorerat alldeles för länge, säger Chuck Norris själv i ett uttalande till TMZ.

Saker som inte Chuck Norris sagt, men som sagts om Chuck Norris:

  • There is no theory of evolution. Just a list of creatures Chuck Norris has allowed to live.
  • If Chuck Norris is late, time better slow the fuck down.
image138



[s m y g a n d e - p e r s o n a l f e s t]



Igår var det personalfest. Den kom som uppsmygande ifrån ingenstans. Helt plötsligt i onsdags satt alla och pratade om festen och smidde hemmakontorsplaner inför fredagen. Jag hade ju accepterat mötesinkallelsen för en månad sen och mycket riktigt stod där i kalendern "GBS allmøte i Oslo Sentrum, Stratos, avslutas med socialt arrangemang".

Klockan två var vi iallafall på plats i en av Oslos bästa festlokaler.
Stratos har många coola klubbar under sommarhalvåret (ikväll är primiären). Vid 18-tiden var det dags för festen att börja. Lagom efter att det andra glaset champagne fyllts upp så gick brandlarmet. I vanlig ordning blev reaktionen att alla först tystnade och lyssnade på larmets skrik för att sedan se sig runt och sen fortsätta dricka och skratta som ingenting. Inte förrens en liten späd servitris ropar ut att vi måste lämna byggnaden på riktigt reagerade vi och gjorde så som sig bör vid larmsituationer. Hela huset tömdes på folk och Youngstorget utanför fylldes. I väntan på att få återgå till festen så smet några av oss bort till det närbeliggande Café Sør för en midlertidig öl. Det var först då det gick upp för oss att va fan skulle vi gjort om vi på väg ner för de 11 trapporna, säg någonstans mellan 7:e och 8:e våningen, mötts av ett inferno och eldhav?

Fribar och tapas var arrangemanget och det blev mycket god stämning. Strax innan 22 fick vi veta att friheten i baren skulle tas ifrån oss 22. I sann skandinavisk anda stod helt plötsligt alla med minst två öl i händerna och bord fylldes upp med vinglas. Vid något senare tillfälle togs ett gemensamt beslut att vi unga och glada skulle vidare ut into the night. Vi tog oss dock inte längre än till Internatsjonalen som ligger i botten på huset. Ett schysst ställe med mycket konstfolk och vänstervridna. Jag fick ganska tidigt syn på en vacker tjej i rödkappa, blont ganska kort hår, kjol, vit skjorta och slips. Jag såg henne genom baren, tog fram mitt paket Lucky Strike, tittade på henne, nickade utåt och vände mig om och gick. (oerhört cheesy, jag vet, men jag vill se om det gick)

Över ciggaretterna berättade hon att hon fyllde år. Hon frågade vad jag gjorde och när jag berättade det kallade hon mig för kapitalistsvin. Hon kallade även sig själv för kulturhora, som i vanliga fall jobbar inne på baren på just Internatsjonalen samtidigt som hon försöker få ut sin egen designade klädkollektion på marknaden. Hon tyckte jag var söt för att vara ett kapitalistsvin.

Jag och en kollega stannade tills det bara var en handfull kvar. När jag pratade med pappa idag frågade han om jag alltid var tvungen att vara den som låser och larmar? Jag svarade att jag sover så oroligt om jag inte vet att lokalen är larmad och säkrad när jag går hem.



[p o p u l a r i t e t s - m å t t s t o c k]


Vi satt och pratade om Facebook under fikan på jobbet. Det finns ju uppenbart en massa både för- och nackdelar med denna interaktiva stalkerbasen. Då slog det oss att det finns uppenbara likheter med vår egna betydligt mindre interaktiva barndom. När jag gick på låg- och mellanstadiet samlades det hejvilt på små foton på kompisar. Du vet sånna små porträtt på en själv som man tog, utöver klassfotot. Dessa byttes och delades ut till alla man kände och detta blev till en uppenbar måttstock på hur pass populär man var och hur många vänner man hade. Precis så kan det ju kännas med Facebook ibland, att den tagit rollen som popularitets måttstock. Personen med flest antal wall-inlägg, vänner, grupper och roliga bilder är den som är lyckligast, har flest vänner och är mest populär. För vem kan ärligt talat, med handen på hjärtat, säga att de faktiskt är vän med de 253 "vänner" de har addat på Facebook? Jag personligen hade iallafall aldrig mer än ett 30-tal små porträtt på kompisar när jag gick i grundskolan.

Sen nämnde en kollega kopplingen mellan Facebook och de "mina-vänner" böcker man hade under samma era. Där man utöver bilder på sina kompisar kunde fylla i deras intressen, favoritämnen, fritidssysselsättningar mm mm. Det är ju precis vad Facebook är! En "mina-vänner" bok för grundskoleelever i alla åldrar. En betydligt mer lättuppdaterad och dynamisk version av "mina-vänner" böckerna dessutom.

Efter en enkel sökning på dessa "mina vänner" böcker för att hitta en trevlig bild på en sådan att lägga till i detta inlägg, visade det sig att någon (i vanlig ordning) redan tänkt på detta. Det är svårt att påstå sig vara inovativ och att tänka utanför lådan när Google så snabbt kan punktera ens känsla av nytänkande med en enda
sökning. Å andra sidan kanske detta bara ger mer tyngd och reliabilitet till mitt inlägg?


image137


[s k e - d i n - v i l j a]


För dig som ännu inte upptäckt den fantastiska
Antony vill jag nu dela med mig av hans underbara cover av Leonard Cohen's "If it be your will". Det finns inte så mycket mer att säga om denna otroliga person och hans otroliga röst. Om du inte får en aha känsla (och då menar jag verkligen inte en känsla man får när man lyssnar på Aha) första gången, höj och lyssna igen. Det vackra klippet med den otroliga retorikern, poeten och musikern Leonard Cohen är en fin bonus.



[s o c i a l t - p r e s s a d - e s p r e s s o]


Jag finner mig själv i en smått socialt obekväm situation på jobbet. Det har gått upp för den unga svenska tjejen i kaffebaren att jag nästan alltid beställer en enkel espresso. Så nu räcker det med att hon ser mig på håll så börjar hon tillreda en enkel espresso åt mig. Först gladde detta mig, men nu imorse insåg jag att jag kommer få dricka ett stort antal enkla espressos om dagen tills antingen hon eller jag slutar här. Det kommer inte spela någon roll om jag egentligen är sugen på en te eller juice, den där enkla espresson kommer stå där och vänta på mig när jag kommer fram. Jag kommer inte hinna ändra beställning om jag inte skriker ut "TEEEEEEE" till henne när hon leende ser mig och vänder sig om för att dra igång espressomaskinen för att tillreda den där lilla koppen till mig.

Men kan jag verkligen göra så? Hon ser så glad ut. Hon kommer ju ihåg vad jag vill ha. Jag har en sån där "vill du ha den vanliga?" relation, med nackdelen att hon inte ens frågar mig. Jag vill ju inte såra henne, men någon gång ibland vill jag ha lite variation ifrån den enkla espresson.


image136


[b r i n g - i t - o n]



25

 


[n o r s k - s p i o n]


Det jag nu kommer berätta för dig kommer kunna förändra ditt liv, din nations framtid och framförallt din grannation Norges framtid. Jag kommer avslöja Norges största och bäst bevarade hemlighet. Igår berättade en svensk kollega följande för mig.

På kontoret här i Oslo jobbar en man som är född svensk och som efter 20 år i göteborg flyttade till Norge där han nu också levt i 20 år. Han har norsk fru och två snorska barn. Han har erfarenhet av de två tidigare nämnda nationernas kulturella skillnader på ett hands-on vis. Han avslöjade Norges största statshemlighet för min kollega igår. Det finns ett norskt hemligt kodord som har en fantastisk påverkningsförmåga. Det hela har historiska förklaringar. Svergie har i stort sätt alltid varit en enad nation med en kung som styrde över hela landet. Vi svenskar har sedan urminnestider blivit indoktrinerade till att lyda och inte ifrågasätta i för stor grad. Vi rättar oss i leden och gör som vi blir tillsagda. Norge däremot, har en annan historia där landet var uppdelat i mindre riken där varje rike hade sin kung och där alla var med och bestämde och fick tycka till. Det här har skapat ett beteende hos norrmän där de i alla situationer vill få sin röst hörd och tycker det är en självklarhet att få vara med och bestämma.


För att exemplifiera:


Den svenskfödde-för-att-senare-emigrera-till-Norge mannen fick uppleva detta under ett projekt han jobbade på där Oslos flygplats byggdes. Tre dagar innan flygplatsen skulle öppna är det totalt kaos. Det är hantverkare, skräp, verktyg och oreda överallt. Den svenskfödde mannen känner enorm panik över att det här oorganiserade helvetet aldrig kommer bli klart i tid. Men då, när det är som mest åt helvete tystnar kaoset och alla norrmännen ser smått desperat på varandra, och så säger en av dem det norska kodordet "Skippertak!" Helt plötsligt förvandlas den tidigare ofokuserade och underpresterande gruppen förvirrade och lata norrmän till en gemensam kraft där alla presterar som om deras liv hängde på det. Städare håller i spikarna som snickarna hamrar i, elektriker och arkitekter hjälps åt med belysningen och allihop äter i skift för att hjälpa varandra och tillsammans nå det gemensamma målet.

Det här kan vara svårt att tro på, men under middagen på Thüllins Café igår frågade vi vår kontakt in till den norska kulturen, Sven, om det här verkligen är sant. Han nickade nervöst och erkännde med en landsförrädisk min att det är sant. Det bästa med det här är att uttrycket Skippertak är något som alla norrmän känner till, men har en enorm respekt för. Det är inget man slänger ur sig i tid och otid, utan det är när det riktigt gått så långt att man är helt
FUBAR och det finns inget mer att göra än att ta ett ordentligt Skippertak och få allt gjort. Vi misstänker att det här är något som har blivit så pass indoktrinerat i alla norrmän att de har det i sig redan sedan födseln. En genetisk förändring som skapat denna instinkt, eller möjligtvis en hypnos vid barnsben, som gör att när de hör kodordet Skippertak så brinner det till inne i huvudet på norrmännen och de presterar helt plötsligt och oförklarligt som maskiner.

Efter det att vi hade skrattat oss halvt medvetslösa så började vi fila på alla de möjligheter som denna enorma makt vi nu besitter ger oss. Denna dominans vi nu kan utöva över, de tidigare ansedda som lata, norrmännen är ju oändlig.


image135



[o m - f i n l a n d]


En nyhemkommen kompis utvärdering av sin Finlandsvistelse:

Det var sprit, knivar och bitterhet som gällde.


image134


[v å r t e c k e n]


Idag har jag sett två tydliga och ett absurt vårtecken:

  • Oslo har blivit invaderat av cyklar
  • Minst två på inlines, även om det känns lite -97
  • En äldre man på en stor enhjuling som i full kontroll kastar sig ut i en rondell för att sedan snyggt hoppa upp på trottoaren och snabbt trampa iväg

Äntligen vår.

image133


[c o m m u n i c a t i o n - b r e a k d o w n]


För ett av mina projekt jag håller på med behövde jag komma i kontakt med en person i Brasilien. Min PM skulle ge mig kontaktuppgitferna.

- Hade du namn och kontaktuppgifter till den där personen i Brasilien?
-Japp


Det var en och en halv timma sen. Jag kanske borde vara lite mer tydlig och rak i min kommunikation. Funderar på att fråga:

-Skulle jag kunna få de kontaktuppgifterna?



[t e k n i s k t - b a k s l a g]


På grund av att blogg.se håller på och byter system, eller server eller vad det nu var för tekniskt dravel, så har jag inte kommit in här sen i lördags. Jag hoppas du överlevt utan mina fascinerande inlägg.

Jag spelade skivor på Sør igår och det gick ofattbart bra! Like if God himself was playing. (viss överdrift kanske) Jag vet inte vad som hände, men den gamla devisen "repetition är all kunskaps moder" har visat sig stämma återigen. Mycket folk, god stämning och så klart, mycket bra musik.

Det var allt jag hade tid med nu, men när jag har mer tid och om blogg.se funkar så kommer ett mer givande inlägg senare.

Over and out.





hits