[armyfrilla, inbrott, festival och allmän kalabalik]


Imorrn åker vi iväg på våran vansinnesresa. Jag försöker hålla förväntningarna nere, men det är ju egentlgen ingen idé. Det kommer bli helt galet och legendariskt. Danskbåten blir ett äventyr för sig, det följs av en weekend i Köpenhamn, sen hyra bil eller cykel och dra runt i Danmark i två-tre dagar, sen till Roskilde för att nå resans klimax.

I och med att jag kommer ha the time of my life, kommer nog inläggen bli färre än vad de varit nu på sista tiden. Jag vill inte hålla på att ursäkta mitt tråkiga och ibland obefintliga bloggande, men jag har helt enkelt inte haft tid.
Och kärleken till bloggen är väl lite låg igen. Men givet sommar- och semestertider så är ju även ni besökare här mer sällan också. Ok, lite ägget eller hönan situation. Men detta kommer det bli ändring på när jag återvänder. Om jag återvänder (läs överlever).

Idag har jag för övrigt rakat mig en army-cut och insett att jag blivit rånad. Två helt sinsemellan oberoende händelser. Men när jag skulle börja packa gick jag ner till källarförrådet för att hämta min stora ryggsäck och inser till min fasa att förrådet är helt tömt och städat. Renliga tjuvar. Det enda som var kvar var två stycken blå plastlådor som egentligen inte ens tillhör mig utan exet. När jag ringer vaktmästaren säger han att det är de som städat. (!!!!???!!! wtf!!??) Sen har fanskapet mage att påstå att förrådet var olåst och att det bara var skräp därinne. Total lögn och förbannat förtal. Jag har nu bildbevis på det låsta hänglåset som hänger kvar på den uppbrutna dörren.

Vem tror du att du är din norska blåställsfitta!!??

Förlåt för att jag brusa upp. Men ägodelar för säkert 30 tusen är borta. Tv, skidor, skor, kläder, fulla flyttkartonger och en hel del annat som jag inte orkar rabla upp här. Inte helt vanligt att man blir rånad av sin hyresvärd. Nu väntar polisanmälan och rättsliga repressalier.

Så nu har jag varit tvungen att köpa en jäkla massa grejer, bland annat en ny stor backpack. Inte billiga grejer.

Jaja... nu kan det ju bara gå uppåt.

Over and out. Peace on the streets. Kanske kommer det ett flippat inlägg ifrån nått internetcafé på Roskilde.

[i behov av en ordentlig underredsbehandling]


På Roskilde kommer Diesel ha en Human Car Wash där modeller kommer tvätta folk som om de vore bilar. Typ. Låter iallafall oerhört lockande och givetvis något jag kommer testa.







[dagarna är räknade]


Dagarna innan semster räknas ner. Idag är det 3 dagar kvar tills min vansinnes semster börjar. Fredag klockan 17 åker vi till Köpenhamn för en weekend där innan Roskilde festivalen intas med storm. Vi kommer möta upp vänner ifrån alla möjliga håll och kanter och skapa en stor camp i campen med minst 30 personer. Om du vill bli en del av oss så får du ta sikte på camp West och entré C. Väl mött.





[midsommarfirandets abc]


Midsommar kan betyda den tidpunkt som infaller mitt på sommaren, men används vanligen för att beteckna firandet kring sommarsolståndet. Ursprunget till midsommar är förkristet, men kyrkan har valt att fira Johannes döparens födelse vid samma tidpunkt. Idag firas midsommar med dans kring midsommarstången och med sill och färskpotatis på matbordet
I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång - en lövad och blomprydd stång eller påle med en kransförsedd tvärslå. Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna.

Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst bland barn och kvinnor, men även bland män. Man kan binda dem med björkris eller ståltråd som bas och sedan fylla på med blad och blommor.

Knutet till midsommar finns också en stark tradition av firande och alkoholkonsumtion, vilket gör midsommarhelgen till en av de tidpunkter på året då mest fylleri och bråk inträffar. Det myckna resandet omkring helgen, då också många påbörjar sin semester, gör dessutom helgen till en av de mest trafikskadedrabbade.

För att på bästa sätt illustrera hur ett midsommarfirande ska eller kan se ut finner du nedanför ett aduiovisuellt material som på ett tillfredsställande och pedagogiskt vis upplyser om hur den svenska midsommaraftonen firas.


GLAD MIDSOMMAR!


[ouch]


Pinsamt och smärtsamt Sverige.


[osloklyftor och bluetooth vaniljsås]


Oslo är en av världens rikaste städer och en av de allra bästa städerna att bo i, i förhållande till köpkraft, livskvalitet och en hel del andra parametrar. Men det är även en stad med stora klyftor i samhället och en stad som är full med uteliggare, tiggare och knarkare, vilket oftast är allt annat än ömsesidigt uteslutande egenskaper. De är nog snarare uteliggande tiggande knarkare. Men det finns en viss tragekomik i det här. De är antagligen de uteliggande tiggande knarkare i världen som har det bäst ställt. Det är nämligen bara i Oslo som jag har sett några uteliggande tiggande knarkare som går runt med mobiltelefon, bluetooth headset och dyra Koss hörlurar. Idag på väg till kontoret såg jag även en av dessa killar som stod och lyxa till det lite och käka med sked direkt ur ett liter paket med färdig vaniljsås.



[jag ringer på uppdrag av SJ för att mobba dig]


Ösgöten Charlott Yxnäs(a) blev kränkt av Veronika på SJ. Veronikas ärende är att meddela att den bokade avgången har fått ändrat tågnummer. Eventuella frågor kan ställas till SJ:s bokningstelefon.

-Ja hejsan mitt namn är Veronika och jag ringer på uppdrag av SJ. Jag är den hemska massmördaren Veronika. Jag kittlar dem i näsan med mina dreads tills de dör. Charlott Yxnäs. Yxnäsa. Jag ringer på uppdrag av SJ och jag ringer för att mobba dig för ditt efternamn, som är Yxnäs, som jag tycker är väldigt konstigt. Jag vill bara säga att jag inte tycker om dig. Du har ett konstigt efternamn och är säkert ful.


 

Det här har faktiskt hänt.


 

 


[du är aldrig så fyndig och kvicktänk på fyllan som du tror]


Note to self:


Skriv inte mail till tjejer på fyllan efter att ha genomfört en perfekt DJ spelning och övertändningen är enorm.

Reason:

Kan skapa lätt ångest dagen efter när man läser outboxen.

[hur det norska affärslivet dödade min hunger]


Jag har varit ute i det "riktiga" arbetslivet i snart ett år nu. Jag har ju egentligen jobbat sedan jag var 15-16 på sommarlov, mellan lumpen och studier och under studietiden. Men nu är första gången då jag egentligen bara jobbar och inte har några planer på att göra något annat de närmaste 40 åren. Usch, så hemskt det kändes nu när jag skrev ut det. Jaja, det får bli ett eget inlägg.

Det jag nu tänkte skriva om är att jag alltid varit väldigt ambitiös, motiverad och hungrig efter nya erfarenheter och upplevelser och att göra en bra karriär. Det är i och för sig så jag fortfarande ser på mig själv och jag är en sann karriärist. MEN, i Norge (iallafall i en stor organisation) så sker väldigt lite. Jag känner nu när ett års gränsen närmar sig att jag bara bli mindre och mindre hungrig och motiverad för varje dag. Folk gör inget här! "Ting tar tid" verkar vara ledorden på den norska arbetsmarknaden. Du ska göra så lite som möjligt, ta så lite ansvar som möjligt, arbeta högst 37 timmar i veckan och kompensera det med så långa luncher och pauser som möjligt och självklart, en helt absurt hög lön. Och nu märker jag tyvärr på mig själv att jag, mot min vilja, indoktrinerats in i denna kulturen.

Det låter kanske inte så dumt att glida runt och socialisera hela dagarna, men jag vill ju utmanas! Att vara underarbetad och överbetald är inte så kul som det låter.


[mänsklig manipulation eller ett av naturens nyck]


Kan man bli vindögd i vuxenålder? Idag på tåget så var det en tågvärdinna som såg bra ut för sin ålder, ca 35-40. Men sen var stackarn super vindögd. Och det märktes att hon tyckte det va jobbigt för hon tog inte ögonkontakt alls. Eller så kunde hon bara inte. Naturen, evolutionen, gener eller gud (om han/hon nu existerar) kan va a real prick alltså. Undrar om hennes liv hade sett annorlunda ut om hon inte hade varit totalt korsögd?




[osvenska oslosvenskar blir svenskast av alla]


Svenskar är ett högst intressant folkslag. Igår spelades, som alla vet, Sveriges första EM-match. På plats här i Oslo har de, vid en stor fästning nere i närheten av Aker Brygge, slagit upp en enorm storskärm ute och gjort ett jättejippo med ölförsäljning, grillad mat, en läktare och en massa bord och stolar. Jag har hört många olika siffror på hur mycket folk de tar in, allt ifrån 3000-6000. Hursomhelst var det tvärfullt igår. Och i stort sätt bara svenskar. Stämningen var obeskrivlig!

Det som enligt mig gör oss svenskar så intressanta är att vi i alla andra sammanhang går runt och tyngs av jantelagen och vill hellre vara osvenska än svenska. Det mesta som har med Sverige att göra känns lite små pinigt och det är bara när man är utomlands det är ok att va stolt som svensk. Annars kanske man kan uppfattas som rasist eller nationalist. Men det finns så klart det undantaget som bekräftar regeln: Sportevenemang. Då ska man vara blå-gulast av alla! Igår hade de flesta av oss flera tusen deltagande svenskar klätt oss i gula och blåa kläder, målat ansiktena och viftade med gula och blåa halsdukar, flaggor eller andra passande tillhyggen i motsvarande färgskalor. En timma innan matchen står vi (jag var ju trots allt en del av detta, dock omålad) och dansar på borden till tonerna av Tomas Ledin, Markoolio, E-type, När vi gräver guld i USA och alla andra svenska klassiker både ur sport synpunkt och almänna topplistor från 90-talet.

Med en kollektiv kärlek och känsla av gemmenskap sjunger vi nationalsången (för det vågar man ju bara göra nu och på skolavslutningar, aldrig på nationaldagen), Mera Mål och Vi är på gång. Skrålar och applåderar och kör den tafliga "andra sidan är ni klara".

I ett kollektiv förstående och socialt samspel sitter vi ner under matchen för att alla längre bak ska kunna se, men när det blir målvittring ställer vi oss tillsammans upp och skriker. Detta är ett rollspel som vi förstår och som vi gör för att alla ska få se och kunna deltaga. Men varpå minuterna till slutsignal närmare sig och promillehalten ökar är det några som glömmer av detta samspel som vi under de tidigare 75 minuterna har genomfört. Några står kvar och dansar i glädje varpå folk bakom, till en början vänligt, ber de sätta sig ner. Efter ett par tillrop inser vissa glädjen som finns förenat i alkohol, sport och slagsmål och börjar skrika fitta och kasta ölglas och askkoppar på de stående. Eskaleringen är ett faktum och helt plötsligt har de som ville veva fått sin önskan igenom och 10 stycken kastar sig på varandra. I mitten av detta inferno står en stackare, nästan med tårar i ögonen och pekar på sin landslagströja och rycker i den för att försöka få andra att förstå att "men jag är ju svensk, vi vinner ju, jag vill ju bara fira tillsammans med dig kära landsman".

Svenskar. Vi är väl för härliga.



[bättre sent än aldrig]


Igår kväll såg jag en norsk reklamfilm som presenterade ett nytt ganska smart koncept som de ska börja med här i Norge. Från och med nu ska de, iallafall på Rimi, märka ut vissa livsmedelsprodukter med en viss logga om livsmedelsprodukten i fråga är av en nyttigare och mer hälsosam art. Exempelvis pasta som är av fullkorn, ost med lägre fethallt etc kommer få den här speciella lilla loggan på sig. Loggan är ett litet nyckelhål och den specifika och mer hälsosamma livsmedelsprodukten ska få en nyckelhålsmärkning.




Enligt Svenska Wikipedia står det följande om denna märkning:

"Nyckelhålsmärkning är ett sätt för livsmedelsproducenter att visa att en produkt är nyttig, exempelvis fiberrik eller mager. Symbolen "Det gröna nyckelhålet" placeras då på produktens förpackning som vägledning för konsumenten. Det var
Livsmedelsverket som 1989 införde märkningen. 6 juni 2005 skärptes reglerna för nyckelhålsmärkning vad gäller salt- och sockerinnehåll."

1989 infördes märkningen. Nu är det 2008 och normännen har äntligen, för att i EM tider använda fotbollsterminologi, släppt hörnflaggan och kommit in på banan.




[en bra sak på en bra dag]


Här bjuder jag på en skön låt ifrån Santogold - L.E.S. Artistes.






[svalkande mordiska maneter och gröna chinos]


Jag har badat för första gången i år. Och det var svalkande, skönt, skräckinjagande och lite panikartat. Svalkande för att det är ungefär 30 grader i skuggan här i Oslo. Skönt för att det var minst 19 grader i vattnet. Skräckinjagande och lite panikartat för att det var fullt med sjögräs och mordiska maneter överallt.

Nu är den stor frågan inför kvällen om jag verkligen kan ha och framförallt bära upp mina gröna chinos som jag för tillfället har på mig på denna tredje mellan fest inför kvällens takterassfest?

[om jag säger så här: det går iallafall inte dåligt nu]


Mina norska kollegor har sett
den här & den här nu och gått totalt ape shit. Det är det enda de snackar om nu. Och så går de runt och vevar med armen och säger "vi steker", "inbakad frisyr" och "brillorna, gucci eller prada. lite shade:ade så där" på riktigt dålig svenska.




[porten till kungahuset]


På fikarasten nyss satt vi ett gäng ute i solen och åt glass och diskuterade om och i så fall vilka av kungafamiljen (svenska och norska) man skulle ligga med. Det känns ju självklart med Madde och Victoria och givet att jag är förhållandevis säker på att jag är hetro (jag har dock inte kommit ut med det än) så valdes Kungen bort (Philip kan ha en liten chans). Den svåra frågan var ju om jag skulle vilja ligga med Silvia. Jag vet inte riktigt faktiskt. Eller för själva grejen, även om ingen nånsin skulle tro på mig, så skulle det ju vara en fin sak. Men hon är ju till åren kommen. Men å andra sidan är hon ju drottning.

Det visade sig även att Mette-Marit har varit syd-Norges slampa som kallats för Sørlandsporten. Sørlandsporten är den tunnel alla måste åka igenom för att ta sig till eller ifrån Sørlandet. Vilda Mette-Marit har även snortat kokain ifrån en annan tjejs bröst. Men kom igen, vem har inte det?







[1] Btw: om ni inte hör mer ifrån mig kan det bero på att svenska och (kanske framförallt) norska SÄPO tagit mig





hits